Registratie in RU-register voortaan voor alle uitvaartverzorgers mogelijk

In 2023 wordt het voor álle uitvaartverzorgers mogelijk om zich te laten registeren in het RU-register. De enige voorwaarden zijn een opleiding als uitvaartverzorger én werkervaring. Dit zal de voorzitter van de Stichting Keurmerk Uitvaartzorg op 29 september tijdens de VTU-vakbeurs bekend maken.

Tot nu toe was het RU-register uitsluitend bestemd voor uitvaartverzorgers die in dienst zijn van ondernemingen met het Keurmerk Uitvaartzorg of uitvaartverzorgers die voor deze ondernemingen als freelancer werken. Deze eis vervalt nu. Iedere uitvaartverzorger die het NaVU-diploma heeft behaald of via de ‘instroomregeling’ aantoont voldoende kennis en ervaring te hebben, kan zich inschrijven. Voorwaarde voor geregistreerd blijven, is dat de uitvaartverzorger voldoende uitvaarten blijft uitvoeren (20 per jaar) én dat hij of zij 60 PE-punten haalt in drie jaar.

Uitvaartverzorgers cruciaal voor goede dienstverlening

‘Er is steeds meer vraag naar persoonsregistratie in de uitvaartzorg’, constateert Mijndert Rebel, voorzitter van de Stichting Keurmerk Uitvaartzorg. ‘Het keurmerk heeft in de afgelopen twaalf jaar een enorme impact gehad op de werkwijze van álle uitvaartondernemingen. Was het afgeven van een begroting vroeger ‘not done’, op dit moment doen de meeste uitvaartondernemingen dit, ook die zonder keurmerk. De kwaliteit van dienstverlening is verhoogd. Cruciaal bij een goede dienstverlening zijn de uitvaartverzorgers. Destijds was het een logische stap om persoonsregistratie toe te voegen. En dat maken we nu voor álle uitvaartverzorgers mogelijk, ook als zij niet bij een keurmerkhouder werken.’

Belangen consumenten borgen

Vanaf 2023 wordt het dus mogelijk om met een NaVU-diploma in te schrijven als Register Uitvaartverzorger. Voor uitvaartverzorgers die al twee jaar actief zijn als uitvaartverzorger komt er ook een mogelijkheid geregistreerd te worden via de ‘instroomregeling’ in plaats van een volledig NaVU-diploma. Onderdeel daarvan is een kennisborgingstoets. Rebel: ‘We vinden het belangrijk dat mensen die al ervaren zijn in het vak óók geregistreerd kunnen worden. Aangezien de consument er op moet kunnen vertrouwen dat ook deze mensen de theoretische achtergrondkennis hebben die noodzakelijk is, organiseren we een kennisborgingstoets. Daarnaast kunnen klanten van RU-uitvaartverzorgers terecht bij de Ombudsman als er klachten zijn over de uitvoering van een uitvaart door een RU-uitvaartverzorger. Want we moeten niet vergeten dat we dit vooral voor de consumenten doen. We geven de zekerheid dat ze worden ondersteund door professionals en áls er iets misgaat, ze bij de Ombudsman terecht kunnen.’

Tijdens de VTU vakbeurs zal de voorzitter ook vier nieuwe ondernemingen die afgelopen jaar het Keurmerk Uitvaartzorg hebben gehaald hun certificaat overhandigen. Zij hebben aangetoond aan alle eisen van het keurmerk te voldoen en daarmee hun klanten de zekerheden te geven waar SKU voor staat. Ook zal hij de twintig ondernemingen die in 2020 en 2021 het keurmerk hebben feliciteren.

 1. Monuta Roel van der Wielen ZAANDAM
 2. Monuta Vincent Wooldrik HOGE HEXEL
 3. Begrafenisonderneming Mutsaers B.V. BEST
 4. Uitvaartverzorging Marie-José GROESBEEK

Nieuwe keurmerkhouders in 2020 en 2021

De volgende keurmerkhouders hebben in 2020 en 2021 het certificaat behaald. In verband met situatie rondom corona is het certificaat persoonlijk overhandigd op locatie door de voorzitter.

 1. Monuta Petra Timmers ALKMAAR
 2. Yarden & van Oostrum Uitvaartzorg Lekstreek V.O.F. IJSSELSTEIN UT
 3. DLE Assen B.V. ASSEN
 4. Uitvaartverzorging Maas en Waal DRUTEN
 5. Uitvaartzorg Hoogvliet HOOGVLIET ROTTERDAM
 6. Monuta Tom van Dijk TILBURG
 7. Monuta Marja van der Wal RAALTE
 8. Monuta Veerman BERGEN NH
 9. Scholtus Uitvaart TIEL
 10. Bas de Weerd Uitvaartverzorging WIJHE
 11. Uitvaartzorg van David UTRECHT
 12. Monuta Weber UITHOORN
 13. Paternotte Uitvaartzorg ZOETERMEER
 14. Monuta Jansen & Welgraven WAGENINGEN
 15. Monuta Van Zoeren MAARN
 16. Monuta Judith Elst HENGELO OV
 17. Begrafenisvereniging Uitvaartzorg Bollenstreek LISSE
 18. Monuta John Bres HAARLEM
 19. Monuta Jolande de Kruyf NUENEN
 20. Monuta Withaar ASSEN