“Soms treed ik als uitvaartverzorger ook op als mediator tussen familieleden.”

Kees van der Spek,Van der Spek Uitvaart

Samen met zijn broers Martin en Marcel is Kees van der Spek eigenaar van een uitvaartonderneming in de omgeving van Capelle aan den IJssel. “Het was nooit een bewuste keuze om uitvaartverzorger te worden. Door vakantiewerk en meewerken in het familiebedrijf ben ik er ingerold.” Kees en zijn broers zijn inmiddels de vijfde generatie die de onderneming runnen.

Wat maakt het vak zo mooi?
“Mensen goed kunnen aanvoelen, goed kunnen luisteren en praten en soms ook als mediator optreden tussen familieleden. Dat maakt het vak zo interessant.”

Wat vindt u van de komst van het Vakexamen en het Register voor gecertificeerde uitvaartverzorgers?
“De komst van het Register vind ik van toegevoegde waarde voor alle keurmerkhouders. Het is namelijk een signaal naar de klanten toe dat je de kwaliteit van je uitvaartverzorgers op niveau hebt en houdt.” Met het Nationaal Vakexamen Uitvaartzorg kun je je eigen personeel motiveren: dit is nu de standaard, voldoen jullie hier aan? De oude garde die al jarenlang het vak uitoefent, kun je toetsen maar ook uitdagen zich weer te gaan verdiepen in het vak en dat vind ik waardevol.”

Waarom hebben jullie het Keurmerk?
“Ik ben altijd een voorstander geweest van het Keurmerk, omdat het een basiskwaliteit heeft neergelegd voor alle soorten uitvaartondernemers, groot en klein, waar ze minimaal aan moeten voldoen. Dat vind ik het belangrijkste van het Keurmerk. En voldoen aan de eisen van het Keurmerk? Dat vind ik helemaal niet lastig.”

Aan welke van de 6 zekerheden hecht u de meeste waarde?
“Belangrijk bij een Keurmerk is natuurlijk dat mensen bij klachten kunnen terugvallen op de Stichting Klachteninstituut Uitvaartwezen. Dit is een zekerheid die je de klant moet kunnen bieden. Daarnaast is transparantie en bekwaam personeel een belangrijke. Dat de zekerheid bekwaam personeel nu verder wordt ontwikkeld, juich ik toe.”