Informatie voor uitvaartondernemingen

De Nederlandse consument is kritisch en kiest niet zomaar voor een uitvaartonderneming. Met het Keurmerk Uitvaartzorg straalt uw onderneming een hoge kwaliteit uit.  

Wat wij voor u doen

Met het Keurmerk Uitvaartzorg stimuleren wij de professionalisering van het vak. Dankzij de periodieke externe audits door onafhankelijke, erkende certificatie-instellingen biedt het Keurmerk u de kans om uw organisatie op een hoog niveau te hebben en te houden.

Wij wijzen consumenten die een uitvaartonderneming zoeken op de voordelen van het Keurmerk. Dit maakt de kans groter dat zij voor uw onderneming kiezen. Wij zetten daar diverse middelen voor in, zoals deze website, publieksfolders en advertenties. Daarnaast sturen wij u een aantal keer per jaar een nieuwsbrief.

Aanmelden voor registratie uitvaartonderneming

Alle ondernemingen (ook zzp’ers) die uitvaartverzorgende diensten verlenen, ten minste één jaar bestaan en actief zijn en minimaal 20 uitvaarten per jaar verzorgen en volledig begeleiden (waarvan 13 of meer in eigen beheer), kunnen zich aanmelden voor het Keurmerk. U hoeft geen lid te zijn van een brancheorganisatie.

Bent u een uitvaartonderneming en wilt u zich aanmelden voor certificering? De eisen waaraan u dan dient te voldoen, zijn vastgelegd in het Handboek Keurmerk Uitvaartzorg.

Aanmelden kan als volgt:

  • aanmelden door het insturen van de twee documenten: het ingevulde aanmeldingsformulier en een kopie uittreksel KvK (< 3 mnd);
  • SKU zal de door uw gekozen certificatie-instelling (CI) verzoeken contact met u op te nemen voor het uitvoeren van een audit;
  • na ontvangst van goedkeuring van de CI, ontvangt u van SKU de bevestiging en wordt uw onderneming op deze website vermeld als Keurmerkhouder.
  • bij registratie in het Register Uitvaartondernemingen is het Reglement registratie SKU van toepassing.

Klikt u hier om alle informatie omtrent aanmelden, Handboek Keurmerk Uitvaartzorg en Reglement Registratie te lezen en te downloaden.


Franchisenemers en operationele units

Franchiseorganisaties zijn zelfstandige organisaties (met eigen KvK-inschrijving) die zelf het Keurmerk moeten behalen. Het Keurmerk kent een multisite regeling: in organisaties waar de hoofdvestiging het managementsysteem bepaalt en beheerst in alle operationele units, vallen deze operationele units onder het Keurmerk van de hoofdvestiging. Zie hiervoor ook het Handboek Keurmerk Uitvaartzorg.

Aanmelden voor registratie uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger is zeer bepalend voor de kwaliteit van de dienstverlening van de uitvaartonderneming. Daarom worden in het Keurmerk Uitvaartzorg eisen gesteld aan uitvaartverzorgers.

Alleen uitvaartverzorgers die zijn opgenomen in het Register Uitvaartverzorgers mogen de titel RU (Register Uitvaartverzorger) achter hun naam voeren. De website is hierin leidend.

Bij inschrijving als uitvaartverzorger in het Register Uitvaartverzorger is van toepassing:
- het Reglement Registratie RU
- de Gedragscode

Alle informatie omtrent procedure en inschrijving als uitvaartverzorg(st)er leest u in het menu Informatie voor uitvaartverzorgers.

Wijziging in de registratie of dienstverband van de RU?

Wijzigt er iets in de registratie, het dienstverband of de contactgegevens van de RU? Geeft u dit schriftelijk door aan SKU. Voorwaarden voor (her)nieuwe registratie leest u in het Reglement Registratie RU.

Informatie en een toelichting op het PE-systeem en aanvragen accreditatiepunten leest u de website NaVU in het menu Permanente Educatie.

PE punten

Herregistratie RU's - upload tijdig uw PE-punten
Op 31 december 2022 eindigt voor heel veel RU’s de eerste registratieperiode van drie jaar. Om de herregistratie te kunnen doen, zijn 60 PE-punten nodig. NaVU heeft de afgelopen weken gezien dat RU’s massaal hun PE-punten hebben geüpload. Meer dan 65% van de RU’s voldeed begin december 2022 al aan deze punteneis. Zij zullen dan ook zonder problemen worden ‘geherregistreerd’. Een deel van de andere uitvaartverzorgers ‘is er bijna’. Wij adviseren u om zo snel mogelijk uw punten te uploaden zodat de herregistratie soepel kan verlopen. Voor meer informatie: Info-gids PE-punten halen.

Geen Keurmerk (meer) gekregen?

Heeft u geen Keurmerk gekregen of is uw Keurmerk ingetrokken en bent u het hier niet mee eens? Dan kunt u eerst bezwaar aantekenen bij de certificatie-instelling. Als deze uw bezwaar niet inwilligt, kunt u volgens de geschillenregeling een beroep aantekenen bij de geschillencommissie.